Oldalárnyékolás a pergolák alatt ZIP árnyékolóval

A bioklimatikus pergolák azon túl, hogy mind a megjelenésük, mind a teljesítményük tekintetében professzionális, mi több luxuskategóriás árnyékolást kínálnak az alatta pihenőknek, hatásukat nagyban befolyásolja a közvetlen környezetük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen fekvésű kertre vagy teraszra helyezték el őket, hiszen keleti oldalon, a nyugati részről homlokzattal övezve soha nem lesz szükség arra, hogy a hatását megtámogassuk. Egy nyugati fekvésű környezetben azonban könnyedén előfordulhat, hogy a pergolát ki kell egészítenünk valami extrával a makulátlan árnyékolás érdekében!

Mikor van szükség oldalárnyékolásra?

Amennyiben egy pergola tájolását kénytelenek voltunk úgy kivitelezni – a terület, a terasz vagy a lakás fekvése miatt –, hogy éppen valamelyik hosszanti oldal néz nyugati irányban, akkor az a nyári időszakban okozhat nekünk némi fejtörést. A nyugati tájolás ugyanis esetünkben azt jelenti, hogy minden napnyugta megcsodálható lesz a pergola alatt ülve, ami a látvány szempontjából néhány időszakban kifejezetten nagy élmény, de a melegebb nyári hónapokban okozhat pár kellemetlenséget is.

Oldalárnyékolás a pergolák alatt ZIP árnyékolóval

Főként kánikulák során ugyanis még a lenyugvó Napnak is óriási ereje lesz, és mivel a délutáni- vagy a koraesti órákban már oldalirányból érik a sugarak a pergolát, ezért előfordulhat, hogy a melegre vagy a napsütésre érzékenyek időszakosan nem tudják majd kihasználni az árnyékolót. A pergolák ugyanis oldalirányú árnyékolással nem rendelkeznek, csak a felső részük fedett egy mozgatható, rengeteg lehetőséget kínáló tetőrendszerrel, ami egy északi tájolás esetén nem jelent problémát, de a napnyugtákkal szegélyezett oldalon annál inkább.

Szerencsére ma már vannak alternatívák, melyek megoldást kínálnak erre az esetre! Köztudott ugyanis, hogy a bioklimatikus pergolák rengeteg kiegészítővel rendelkeznek, így oldalárnyékolóként az úgynevezett ZIP árnyékolókkal kiegészítve lehet hatásos eredményt elérni náluk.

Miért a ZIP árnyékoló?

A Suntech pergolákhoz kifejezetten méretre gyártott ZIP árnyékolók csatlakoztathatók, melyek rendkívül letisztult és látványos megjelenést mutatnak egy ilyen terméken. Számos előnyük közül kiemelendő, hogy egyáltalán nem befolyásolják a termékek bioklimatikus jellegét, a szellős ponyván ugyanis könnyedén keresztüláramlik a fény és a friss levegő, hovatovább az átláthatóság sem csorbul túlzottan, tehát kizárólag a napsugárzást, annak negatív hatásait, az UV-sugarakat és a melegeket tartja távol az árnyékoló környezetétől.

A ZIP árnyékolók a lábon álló pergolákra erősíthetők fel akár utólagos szereléssel is, ezáltal gerendától-gerendáig képesek biztosítani az oldalirányú napfényszűrést úgy, hogy közben a panoráma egyáltalán nem szenved csorbát. Sőt mi több, a pergola esztétikai értéke sem, hiszen a keret és a szövet színe egyaránt szabadon választható, ezáltal összhangba hozható a környezettel, vagy a termék eredeti árnyalatával.

Szél-, és akár még rovarvédelmet is kapunk

Bár a pergolákra szerelhető ZIP árnyékolók ránézésre talán nem tűnnek túl masszív szerkezetnek, hiszen inkább hasonlítanak egy szúnyoghálóra, mint egy olyan termékre, ami képes távol tartani a káros napsugárzást, azonban minden elemükben rendkívül tartósak – akár még nagyobb, több méteres méretben is. Ezek az árnyékolók ugyanis sajátos technológiájuknak köszönhetően kimagasló szélvédelemmel rendelkeznek, ezáltal teljesen vagy részlegesen lehúzva egyaránt képesek ellenállni a nagyobb lökéseknek, hiszen a ponyva egy olyan lefutóban mozog, mely egy cipzárszerű kiképzést kapott, ezáltal gyakorlatilag masszívan belekapaszkodik a tokba rejtett csúszó szerkezetbe.

A szélvédelem, valamint a kiemelkedő oldalárnyékolás azonban még nem minden! A ZIP árnyékolók ugyanis minden oldalra felszerelhetők, teljes leeresztés esetén pedig közel olyan hermetikus zárást tudnak biztosítani a pergolának, mint a szúnyoghálók, ezáltal a rovarvédelemre is rögtön megoldást találhatunk. Ez természetesen csak egy másodlagos tulajdonság, a szúnyogok, bogarak és a különféle ízeltlábúak távoltartásához direkt erre a célra kiképzett háló felszerelésére lesz szükség.

Pergola álmai otthonához

Suntech minőség 5 kontinensen, több mint 60 országban