Ezért nagyon előnyösek az állítható alumínium lamellás pergolák

A bioklimatikus pergolák árnyékoló felületét alapvetően két csoportra oszthatjuk, így beszélhetünk mozgatható lamellás és ponyvás kialakításról. Mindkét típusnak megvannak a maga sajátosságai, így mondhatni hátrányai és előnyei egyaránt, habár fontos kiemelni, hogy ebben a kategóriában – ami túlzás nélkül a prémium szint fölött áll – már nem beszélhetünk hátrányokról, legfeljebb minimális kompromisszumokról, ami tehát piacra került, az jobb az átlagnál, hovatovább már bizonyított is korábban.

A két megoldás egyaránt népszerű a felhasználók körében, de a szokatlan kialakításnak köszönhetően – hiszen a ponyvás típusok hasonlóak a napellenzőkhöz vagy a Veranda árnyékolókhoz –, az alumínium lamellás pergolák kifejezetten keresettek itthon. Hogy mi ennek az oka, és miért nagyon előnyösek az efféle az alumínium lamellákra épülő szerkezetek? Ennek jártunk utána az alábbiakban!

Páratlan fényszabályozás

Mozgatható lamellás árnyékolókat bizonyára mindenki látott már. A legismertebb mindközül a beltéri reluxa, de a kültéri megoldások között egyre népszerűbb a zsaluzia, mely kiválóan összefoglalja, hogy miként működik egy erre a technológiára felépített pergola. Ebben az esetben ugyanis gyakorlatilag egy függőleges helyzetből vízszintes állásba forgatott zsaluziáról beszélhetünk, csak nagyobb változatban, hovatovább masszívabb és tartósabb kialakítással. Ennek megfelelően a legnagyobb előny határozottan a páratlan fényszabályozásban keresendő! Hogy miért?

Mert a forgatható lamellák rengeteg beállítási lehetőséget adnak az elhúzható ponyvával szemben, ahol nincs köztes állapot, tehát vagy teljesen beárnyékolunk, vagy egyáltalán nem. Ez sok esetben mindent, a fényt és a meleget is távol tarthatja a pergola alatt pihenőktől, ami kánikula idején kifejezetten örvendetes hír lehet, azonban az esti órákban, hovatovább tavasszal vagy ősszel sokkal inkább zavaró. A lamellákkal viszont könnyedén megtehetjük, hogy egyszerűen félárnyékot varázsolunk a szerkezet alá, noha természetesen a teljes zárásra is lehetőség nyílik. Sőt mi több, ilyenkor sokkal erőteljesebb árnyékra számíthatunk tőle, hiszen az alumínium nemcsak a hőt veri vissza, hanem a napfényt is jelentősebb mértékben.

Nagyobb védelem a heves időjárási jelenségek ellen

Manapság olyan heves időjárási jelenségekkel találkozhatunk a nyári időszakban, hogy bármilyen kültéri eszköz telepítéséről is legyen szó, rendkívül lényeges lesz figyelembe venni mindezt. A bioklimatikus pergolák esetében az alumínium profilokból és rozsdamentes elemekből álló lamellás megoldás azonban kiemelkedően biztonságos, hiszen nyitott rendszer esetén a heves esőzés, sőt a hó sem tud kárt tenni benne, mert egyszerűen áthatol a lamellák között a csapadék, az égre merőlegesen nyitott állapotban pedig a jégesőtől sem kell tartanunk.

Az extrém időjárási jelenségekkel szembeni védelmet ráadásul tovább fokozhatjuk az automatizálással! Mivel minden bioklimatikus pergola motorizált kialakítást kap, ezért csak néhány szenzor szükség ahhoz, hogy például az esőre vagy a nagy szélre magától reagáljon az árnyékoló, és önműködő üzemmódban úgy forgassa a lamellákat, ahogy éppen a legbiztonságosabb a számára. Kifejezetten fontos továbbá, hogy minden pergolát felkészítettek a nagyobb viharokra is, ezáltal nemcsak szélellenállásuk kimagasló, hanem a vízelvezetésük is biztosított, tehát sehol nem tud megállni vagy feltelítődni a víz, minden könnyedén elfolyik anélkül, hogy kárt tenne például az elektromos rendszerben.

Látványos megjelenés

Noha egy pergola önmagában is kifejezetten mutatós szerkezet, ugyanakkor a lamellás alumínium típusokat még látványosabbá tehetjük abban az esetben, ha ezt a forgatható szerkezetet valamilyen sajátos árnyalatban kérjük. A határ ugyanis ebben az esetben majdhogynem a csillagos ég, így hozzáigazíthatjuk az egészet a pergola szerkezetéhez, de valamilyen eltérő színt is választhatunk, hogy az árnyékoló ne csak hasznos kiegészítője legyen otthonunknak, hanem a látvány tekintetében egyaránt magasabb szintre emelje azt.

Pergola álmai otthonához

Suntech minőség 5 kontinensen, több mint 60 országban