Óvintézkedések télen, ha bioklimatikus pergolánk van

Noha kifejezetten erős és tartós szerkezetek, a téli időszakban azért nem árt kellő körültekintéssel bánni a bioklimatikus pergolákkal, melyeket olyan mediterrán régiókba terveztek, ahol ritkán esik a hó, és ha esik is, akkor csak nagyon kevés. Noha a globális felmelegedés hatására hazánkban egyre inkább mediterrán klíma érvényesül, papíron azért még a kontinentális éghajlat jellemző ránk, vagyis könnyedén előfordulhatnak télidőben nagy havazások és jelentős hidegek, aminek hatására a 10-30 centiméteres hóréteg meg is marad.

Ez pedig egy bioklimatikus pergolában is képes jelentős kárt csinálni abban az esetben, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, és nem nézzük az időjárás előrejelzést, hovatovább nem automatizáltuk a szerkezetet. Utóbbi esetén ugyanis nyilvánvalóan nincs ok az aggodalomra, hiszen hóviharban a szerkezet érzékeli a problémát, és biztonságba helyezi magát még akkor is, ha korábban elfeledkeztünk volna a télre való felkészítésről. Persze azért van néhány tudnivaló és érdekesség ezen a téren!

Télen is használható

Sokak számára már az meglepő lehet, hogy miért beszélünk a téli időszakhoz kapcsolódóan a bioklimatikus pergolákról? Ennek az oka egyszerű: télen is rengetegen használják, és bár egészen más apropóból, mint nyáron, de mivel manapság már a leghidegebb évszakokban sem ritkák a nagy melegek, amikor zavaró a tűző napsütés, ezért a kültéri pihenés vagy időtöltés kedvelői szívesen ülnek be alá, hogy elszürcsölgessenek egy csésze kávét vagy teát, esetleg elolvassanak egy jó könyvet.

A telek ugyanis egyre enyhébbek a Kárpát-medencében, és mivel a pergolákat általában teraszokon, azaz szabadtéri pihenésre alkalmas környezetben alakítják ki, ezért meglepően sokan alkalmazzák őket ilyenkor árnyékolásra. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy ebben az időszakban mindig gondoskodjunk az árnyékolást végző felület visszahúzásáról minden alkalommal, soha ne hagyjuk kieresztve, pláne abban az esetben, ha nedvesség és fagy egyszerre érheti, mert ez a kettő együtt akár kárt is tehet benne.

Vigyázzunk az árnyékoló felületre

Mivel a bioklimatikus pergolák nagyon masszív könnyűfém szerkezetre épültek fel, ezért nem meglepő, hogy ezeket nem igazán kell óvni a hótól vagy a nagy hidegtől, hiszen nem sok kárt tehet bennük az időjárás. A szerkezetek leginkább sérülékeny része maga az árnyékoló felület, ami nemcsak a szélre kifejezetten érzékeny, hanem a fentiekben említett nedvesség és fagy kombinációja mellett a nagy hóra is. Különösen igaz mindez akkor, ha nem lamellás kialakítású pergolánk van, hanem összefüggő ponyvaréteggel felszerelt típus, melyet a több kilónyi friss hó könnyedén kiforgathat a helyéről, és ilyenkor a szerkezete is sérül.

Óvintézkedések télen, ha bioklimatikus pergolánk van

Ha ilyesmit tapasztalunk, meg se próbáljuk működésre bírni az árnyékolót, hiszen könnyedén még nagyobb kárt tehetünk benne, ezáltal akár még a motort is leégethetjük közben. A legjobb tehát, ha a folyamatos takarítás mellett megvárjuk, míg eláll a hó, és bekövetkezik az olvadás. Amint 0 fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála, felmérjük a helyzetet, és ha a probléma nem orvosolható házilag – az esetek többségében nem –, akkor mielőbb szóljunk a telepítést végző szakembereknek, akik a helyszínre sietve orvosolják a helyzetet, ami egyben tanulópénzként is szolgál majd nekünk.

Alakítsuk télikertté

Relatíve kevesebb probléma van télen a pergolákkal abban az esetben, ha a megfelelő kiegészítőkkel télikertté alakítottuk őket, hiszen ezeket az árnyékolókat könnyen felvértezhetjük olyan elemekkel, melyek lehetőséget adnak arra, hogy akár még nagy hidegben is növényeink, sőt friss levegő és kellemes hőmérsékletek társaságában élvezzük a szabadtéri pihenés örömeit.

A bioklimatikus pergolákat ilyenkor nagy szélellenállású oldalfalakkal, csúszó ajtókkal és egyéb megoldásokkal lehet felvértezni, hogy a télikertben tényleg hagyhassunk növényeket, de érdemes gondoskodni az automatizálásról is. Ilyen esetekben az árnyékolás nemcsak automatizálható a téli időszakban, hanem még a fentiekben gyakran emlegetett szelesebb, esősebb vagy hóeséses időben is megóvhatjuk az érzékeny árnyékoló felületet a sérülésektől.

Pergola álmai otthonához

Suntech minőség 5 kontinensen, több mint 60 országban