Mit kell tudnunk egy pergola megvásárlása előtt?

Amennyiben szeretnénk egy több négyzetméternyi kültéri felületet hatékony és egyben modern megjelenésű árnyékolóval fedni, mely a fix tetőszerkezetekkel vetekedő tartósságot, ám azoknál lényegesen változatosabb lehetőségeket kínál nekünk, akkor a bioklimatikus pergolák tökéletes alternatívát nyújtanak majd. Sajnos itthon a pergolák még mindig felemás megítélés alá esnek, hiszen rengetegen összetévesztik őket például a napellenzőkkel, de azt is csak kevesen tudják, hogy ezek a megoldások egyenesen luxuskategóriás árnyékolást kínálnak nekünk minden tekintetben. Lássuk, hogy vásárlás előtt mit is kell feltétlenül tudnunk ezekről a termékekről!

Nemcsak prémium-, hanem luxuskategória

Amit a bioklimatikus pergola kapcsán elsőként fontos leszögezni, hogy a prémium jelzők már nem képesek pontosan leírni azokat a tulajdonságokat, melyek jellemzőek erre a termékcsoportra. Emiatt a pergolákat inkább luxuskategóriás árnyékolókként érdemes emlegetni, melyeket nem egy-két éves használatra terveztek, hanem évtizedekkel számolhatunk velük. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy határozottan jó alternatívát jelenthetnek egy fix tetőszerkezetre, mely télen-nyáron egyaránt kíméletlenül árnyékolja és sötétíti a belső helyiségeket, ellentétben egy pergolával, mely legyen akár ponyvás, akár fémlamellás kialakítású, képes a folyamatos fényszabályozásra.

Mit kell tudnunk egy pergola megvásárlása előtt?

Természetesen ez még önmagában nem fedné le a luxuskategória fogalmát, ellenben az a tény, hogy a pergolák gyakorlatilag teljes határtalanságot kínálnak minden tekintetben. Önállóan kialakítva, tetőszerkezetbe építve, homlokzathoz rögzítve, színezve, automatizálva, de akár még egyedi megoldásokkal is lehetőségünk nyílik rendelni őket. Ezt jelenti az igazi luxusszínvonal, hiszen túlzás nélkül állíthatjuk, hogy szükség esetén akár a mi elképzeléseinkhez igazított egyedi alkatrészek is legyártásra kerülnek, ha csak így lehet megvalósítani valamit.

A másik kulcsszó a modernség

A luxuskategória és a határtalanság mellett egy bioklimatikus pergola megvásárlása előtt feltétlenül lényeges megbarátkoznunk a „modern” kifejezéssel is. Merthogy ez a tulajdonság egy pergola minden elemére érvényes, így például a puszta megjelenésére is. Bár nem csak újépítésű házak teraszán mutat jól, de a masszív fémelemek, az egyedi formák és megoldások, melyek – önmagunkat ismételve – kimagaslóan modern technológiával társulnak, összességében olyan hatást keltenek, hogy az garantáltan mindenkinek az ízlését ki tudja elégíteni.

Hogy miféle modern technológiák várnak ránk egy pergola esetében? Érdemes kiemelni rögtön az árnyékolófelületet, mely legyen akár ponyvás, akár lamellás, mindkét esetben kiemelkedő minőséggel találkozik, ezáltal előbbinél nyúlás-, szakadás- és fakulásmentes alapanyagról beszélünk, de minkét típusnál érvényes a vízhatlanság és a tűzállóság, valamint a kimagasló tartósság. A vízállóság terén érdemes kiemelni, hogy a pergolák összetett vízelvezető rendszerekkel vannak ellátva, ezáltal nem árt nekik a csapadék, esőben pontosan úgy viselkednek, mint bármelyik fix tetőrendszer.

Ezzel azonban még nem értünk a modern megoldások és technológiák végére. Olyannyira nem, hogy mivel a pergolák minden esetben csak és kizárólag motorizálva szerelhetők – hajtókaros mozgatásukra tehát nincs lehetőség –, ezért rendkívül egyszerű automatizálni őket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elektromotorhoz néhány szenzor csatlakozik, melyek képesek felismerni a nagy szelet, az esőt vagy a napállást, és mindig ezekhez az értékekhez igazítani az árnyékoló állását. Segítségükkel a nap 24 órájában a mi igényeinkhez és beállításainkhoz igazodik majd a pergola úgy, hogy hozzá sem kell nyúlnunk a távirányítójához, noha szükség esetén természetesen bármikor felülírhatjuk a programot. Ez a rendszer nemcsak rendkívül kényelmes, de mindemellett nagy biztonságot is ad a pergolának például egy extrém vihar esetén, ha éppen nem tartózkodunk otthon.

A kiegészítőkkel az év minden napján használhatjuk majd

Mielőtt végérvényesen döntenénk egy bioklimatikus pergola kapcsán, nagyon fontos kiemelni, hogy rengeteg kiegészítő elérhető hozzá, melyekkel az év 365 napján használhatjuk majd az árnyékolót. Merthogy különféle átlátszó oldalfalakkal, elhúzható ablakfelületekkel tehetjük teljesen szélvédetté és zárttá a pergolát, amivel a hidegebb időszakokban akár télikertként is funkcionálhat az építmény, azaz kapunk egy olyan kültéri nappalit, ahol bármikor lehetőségünk nyílik bioklimatikus keretek között kipihenni a mindennapok fáradalmait.

A különféle üvegfalak mellett ráadásul felszerelhetjük a pergolákat különféle oldalárnyékolásra alkalmas megoldásokkal, de az éjszakai használatra egyaránt felkészíthetjük őket. Ehhez különféle LED égőket telepíthetünk a pergola egyes alkatrészeibe, melyek környezetbarát módon kínálnak elegendő fényt ahhoz, hogy az árnyékoló a nyári estéken a romantikázás, a magányos olvasgatás vagy éppen a kerti partik központi helyszíneként szolgáljon.

Pergola álmai otthonához

Suntech minőség 5 kontinensen, több mint 60 országban