A pergolák és a kimagasló szélvédelem

A kültéri árnyékolók kapcsán általános problematikát jelent a szélvédelem, vagyis az a tulajdonság, hogy a szerkezet milyen erős széllökéseknek képes ellenállni a mindennapokban. Köztudott, hogy a napellenzők ezen a téren rendkívül sebezhetők, hiszen a nagy ponyvához mérten egy relatív gyenge szerkezet biztosítja feszességüket, és ha a nagy szél belekap, akkor vitorlaként viselkedve nemcsak az árnyékolót, hanem extrém esetben még a homlokzatot is tönkreteheti.

A pergolák és a kimagasló szélvédelem

A Suntech pergolák azonban ezen a téren is kimagasló teljesítményre képesek, ami nem véletlen, hiszen rendkívül masszív kialakításuk során a mérnökök külön figyelmet szenteltek annak, hogy ezen a téren ne okozzon csalódást a termék. A legtöbb Suntech bioklimatikus pergola így a Beaufort szélerősség-skála 11-es besorolásával büszkélkedhet, ami elképesztő teljesítmény, de sokan nem tudják, hogy miről is van szó a név alatt, hovatovább mit jelent ez az általunk kimagaslónak nevezett eredmény. Lássuk hát ezt egy kicsit alaposabban!

A Beaufort szélerősség-skáláról

A Beaufort szélerősség-skála kitalálója így ír hajóskapitány, Francis Beaufort volt, aki 1805- ben dolgozott ki egy egységes mértékegységet a szélerősség meghatározására, hogy a hajósok biztonságosabban tudjanak tervezni az utak során. A 12 fokozatot felvonultató skála – emlékeztetnénk mindenkit, hogy a Suntech pergoláinak többsége 11-es fokozatig ellenáll a széllökéseknek – olyan átfogó megoldást adott a problémára, hogy nemzetközileg mind a mai napig ezt használják a hajósok és a vitorlások egyaránt. Sok esetben azonban más területen is hasznosítani lehet a skálát, így például jelen esetben az árnyékolástechnikai szegmensben.

Utóbbi oka nem más, minthogy a Beaufort szélerősség-skála úgy lett kialakítva, hogy meghatározható legyen vele az is, hogy a szélerősség milyen hatást gyakorol bizonyos objektumokra. Bár eredetileg a hajókhoz találták ki, azonban az elmúlt két évszázadban számtalan helyen felhasználták már, így főként az építőipar vette nagy használt, de a Suntech által gyártott bioklimatikus pergolák szélellenállását is ezzel a skálával határozzák meg.

Hogy mit jelent a skálán a 11-es besorolás? Konyhanyelven azt, hogy a Suntech árnyékolói ellenállnak még az olyan nagy széllökéseknek is, melyek bizonyos esetekben már kárt okozhatnak komplett tetőszerkezetekben vagy elsodorhatnak súlyosabb tereptárgyakat is. A másodfokú viharjelzések során tapasztalható 70 km/h-s szelek tehát meg sem kottyannak egy ilyen pergolának – ez a Beafurt-skála nyolcadik szintjének felel meg –, hiszen a 11-es szinten már 115 km/h-s széllökések találhatók.

Amivel a Suntech pergolák szélellenállása növelhető

A fenti adatok a bizonyítékai annak, hogy a Suntech pergolák rendkívül ellenállóak a viharokkal és a nagy széllökésekkel szemben, ami a masszív alumíniumszerkezet és az árnyékoló felület speciális kialakítása miatt nem meglepő, azonban a termékek ellenálló képessége még tovább növelhető. Ehhez nincs is szükség másra, mint automatizálásra, és mivel luxuskategóriás kialakításuk miatt a Suntech pergolák motorizálva vannak, az önműködő megoldásokhoz már csak néhány kapcsolódó szenzort kell telepíteni ahhoz, hogy akár még orkán erejű szélben se kelljen attól félnünk, hogy az árnyékoló felületet esetleg megrongálják az erősebb lökések.

A pergolák és a kimagasló szélvédelem

Ehhez elegendő lehet egy egyszerű szélérzékelő szenzor, amivel beállíthatjuk, hogy mi legyen az a maximális szélerősség, amit még elviseljen a pergola, és milyen erősségnél kapcsolja be automatikusan az elektromotort, hogy biztonságba húzza a lamellákat. Bár a Suntech pergoláiban a 115 km/h-s széllökések sem tesznek kárt, természetesen nem ajánlatos az érzékelőket úgy kalibrálni, hogy a végponton kapcsoljanak, hiszen ilyen szélviharban bizonyára már senki sem szeretné élvezni az árnyékoló előnyeit, a legideálisabb tehát az, ha legfeljebb 70-80 km/h-s széllökések eltűrésére kalibráljuk őket, hiszen ezzel hosszú évekkel meg tudjuk hosszabbítani a termékek élettartamát.

Pergola álmai otthonához

Suntech minőség 5 kontinensen, több mint 60 országban