Árnyékoló és tetőrendszer egyben: vajon létezik ilyen árnyékoló?

Rengeteg esetben szüksége lehet az embereknek olyan árnyékolókra, melyek nemcsak a napsugaraktól képesek megvédeni az alatta pihenőket, hanem a kisebb esőktől is, miközben viszonylag nagy területet képesek lefedni, áruk azonban meg sem közelíti egy fix tetőszerkezet felépítésének költségét.

Árnyékoló és tetõrendszer egyben: vajon létezik ilyen árnyékoló?

Sokan ilyen esetekbe a napellenzőt tartják egyedüli megoldásnak, ami kisebb erkélyek és kiülők esetében nagy felületen képes biztosítani a kellemesen hűs árnyékot, azonban esőben nem tanácsos alatta tartózkodni, sőt kieresztve tartani sem. Ez pedig azt jelenti, hogy bár a napellenző árnyékolónak kiváló, tetőrendszerként azonban nem állja meg a helyét.

Miért nem használható egy napellenző tetőrendszerként is?

A napellenzőt kifejezetten azért álmodták meg, hogy a káros és forró napsugárzástól védelmet biztosítson az emberek számára. Hogy a gyártók eladható árkategóriában tartsák a terméket, egy könnyűszerkezetes megoldást álmodtak meg hozzá, mely a kifeszített ponyvát normál esetben teljesen biztonságosan tartja, illetve mozgatja, de szélviharban vagy nagy esőben olyan extra súly nehezedik rá, amit a gyenge szerkezet nem tud biztonságosan elviselni.

Árnyékoló és tetõrendszer egyben: vajon létezik ilyen árnyékoló?

Ezért van szükség arra, hogy a napellenzőket vihar vagy eső előtt mindig fel kell tekercselni, hiszen a nagy szél vitorla módjára tud belekapni az árnyékolást végző szövetanyagba, az eső pedig több kilónyi extra súlyt helyezhet rá, ami elhajlíthatja a feszítőket és a mozgatókarokat, extrém esetben pedig a teljes szerkezetet kiszakíthatja a falból. A napellenző tehát tetőszerkezetként nem alkalmazható, hiszen eredendően nem is erre szánták.

Van-e olyan árnyékoló, ami egyben tetőrendszer is?

Ma már szerencsére ez sem jelent problémát, a törökországi Albayrak által gyártott Suntech pergolák ugyanis a bioklimatikus árnyékolók magasiskoláját prezentálják ezen a téren, hiszen nem elég, hogy jelentős, akár 130 négyzetméternyi alapterület is lefedhető a segítségükkel, mindemellett masszív és sajátos kialakításuknak köszönhetően tetőrendszerként is működtethetők. Bár nyilván hatásuk össze sem vethető egy valódi tetőével, ellenben kisebb esők esetén tökéletesen megállják a helyüket, nagy előnyük pedig, hogy ellenállnak akár a 117 km/h-s széllökéseknek is.

Árnyékoló és tetõrendszer egyben: vajon létezik ilyen árnyékoló?

A Suntech pergolák rendkívül masszív alumínium szerkezetekhez csatlakoznak, mozgathatóságuknak hála pedig egyszerűen szabályozható általuk az árnyékolt terület mértéke, és mivel membránszövetük teljes egészében vízálló bevonattal rendelkezik, a pergola a vizet nem szívja magába. Ennek köszönhetően a szerkezet ideális az árnyékolás mellett arra is, hogy tetőként funkcionáljon, noha extrém viharok, orkán erejű szél vagy havazás esetén nyilván a Suntech pergoláknak is szükségük van arra, hogy megóvjuk őket a károsító környezeti hatásoktól.

Pergola álmai otthonához

Suntech minőség 5 kontinensen, több mint 60 országban