Bioklimatikus pergola vagy veranda árnyékoló? Mikor és melyiket válasszuk?

A bioklimatikus pergolákat nagyon gyakran hasonlítják össze a különféle napellenzőkkel, aminek az okát a hasonló megoldásokban kereshetjük, lévén a két árnyékolótípusnak valójában nem sok köze van egymáshoz. Ha mégis összevetik egymással a termékeket, akkor rendszerint a veranda árnyékolók kerülnek középpontba, melyek a napellenzők speciális változataiként több hasonlóságot mutatnak a pergolákkal, azonban a kettő között mégis jelentős különbségek tapasztalhatók. Hogy mégis miféle kontrasztról beszélhetünk, azt az alábbiakban igyekeztünk részletezni.

Mikor ideális egy veranda árnyékoló?

A veranda árnyékolók olyan napellenzőtípusok, melyek nem csuklókarra épülő szerkezettel rendelkeznek, ponyvájuk ugyanis egy a bioklimatikus pergolához hasonló masszív tokszerkezetben mozgatható. Emiatt a legtöbb napellenzővel ellentétben kimagasló szélvédelemmel rendelkeznek, miközben a színezhetőség tekintetében lehetőségek egész tárházát tárják elénk – a tokszerkezet és a ponyva egyaránt testre szabható –, azonban nem homlokzatra szerelhetők, mint a csuklókaros típusok, hanem például előre gyártott tetőszerkezetre, néha saját lábakra, de nagyon gyakran alkalmazzák télikerteknél is, legyen szó akár beltéri-, akár kültéri megoldásról.

Bioklimatikus pergola vagy veranda árnyékoló? Mikor és melyiket válasszuk?

A működési elv terén a veranda árnyékolókat leginkább úgy jellemezhetnénk, mintha a függőleges textil árnyékolókat elfektettük volna. Természetesen ez ebben a formában csak egyfajta fiktív hasonlításként állja meg a helyét, hiszen ezek a termékek sokkal masszívabb megoldással rendelkeznek, hovatovább kifejezetten fektetett vagy döntött használathoz álmodták meg őket, így a bennük található ponyva az állandó feszítés jóvoltából nem hasasodik, nem lóg, a motorizált működtetés jóvoltából pedig – kézi meghajtásra nincs lehetőség –, nagy magasságokba és olyan helyekre is felszerelhetők, ahol közvetlenül nem lehet elérni őket. Sőt mi több, a beépített elektromotor jóvoltából automatizálásra is lehetőség van!

Amivel kapcsolatban a veranda árnyékoló néha előnyösebb, mint a bioklimatikus pergola, az leginkább az, hogy csoportos telepíthetőségre ad lehetőséget, ezáltal akár hatalmas területek is árnyékolhatók vele, noha ilyenkor az esztétika tekintetében gyakran kell kompromisszumokat kötnünk.

Mikor ideális egy bioklimatikus pergola?

Alapvetően kijelenthető, hogy a bioklimatikus pergolák minden árnyékolónál magasabb szintet képviselnek. Mondhatni luxuskategóriás megoldások mind a megjelenés, mind az alkalmazott technológiák és megoldások, sőt a tartósság tekintetében is. Fontos, hogy ezek a termékek soha nemcsak az árnyékolást végző felületet tartalmazzák, hanem egy komplett szerkezetről beszélhetünk – lábakkal és változatos kiegészítőkkel –, melyek nemcsak azt a célt szolgálják, hogy lefedjenek egy bizonyos területet, hanem azt is, hogy egy különálló hasznos kültéri helyiséget hozzanak létre a szabadban, ahol az év minden időszakában – nyáron kiülőként, télen télikertként – élvezhetjük a pihenés örömeit.

Bioklimatikus pergola vagy veranda árnyékoló? Mikor és melyiket válasszuk?

Egy bioklimatikus pergola sokak számára egyfajta szanatóriumként funkcionál, ahol elűzhető a stressz, vagy ahol bármikor felidézhetők a tengerparti nyaralások, miközben a motorizált és automatizált megoldások jóvoltából a végletekig finomítható árnyékolófelület képes egész nap az igényünkhöz igazítani az árnyékolás mértékét és minőségét. Mindezen felül egy pergola lefedhet egy kerti teraszt, de állhat önálló szaletliként is például egy medence partján, miközben puszta megjelenése képes lesz egy új szintre emelni otthonunk vagy kertünk megjelenését.

A luxuskategória jegyében a bioklimatikus pergolák rengeteg változatos kiegészítővel is feldobhatók, tehát a veranda árnyékolóval ellentétben gyakorlatilag egy önálló építményként, egy önálló kis szerkezetként funkcionálnak, amit felszerelhetünk különféle oldalfalakkal és ajtókkal, sőt mi több, akár még LED világítással is, hogy ne csak nappal, hanem éjszaka egyaránt hatékonyan használhassuk őket.

Pergola álmai otthonához

Suntech minőség 5 kontinensen, több mint 60 országban