Így alakítható télikertté egy pergola

Olyannyira nem, hogy a pergolák számtalan kiegészítővel vértezhetők fel, ezáltal az átmeneti évszakokban, sőt télen is élvezhetjük az általuk generált nyugalmas környezetet, miközben akár télikertté is átalakíthatjuk őket. Hogy miként? Lássuk!

Az árnyékolás adott

A télikertek egyik fontos tulajdonsága az árnyékolás, hiszen az építmény alatt elhelyezett növények számára – főként az árnyékkedvelők esetében – rendkívül lényeges a napsugarak megfelelő szűrése. A bioklimatikus pergoláknál ez a tulajdonság alaphangon adott, sőt mi több, a mozgatható lamellák jóvoltából olyan páratlan fényszabályozást csalhatunk elő belőlük, amihez foghatót egyetlen más, nagy kiterjedésű felületek árnyékolására megálmodott szerkezettől sem várhatunk. Ez azért különösen lényeges, mert ha nincsenek árnyékkedvelő növényeink, a télikertbe helyezett fajok többsége akkor sem kedveli a közvetlen és nagy mennyiségű napfényt, tehát a lamellák megfelelő forgatásával lehetőségünk nyílik arra, hogy félárnyékot teremtsünk odabent, ami a pihenés komfortját is pozitívan befolyásolja.

Így alakítható télikerté egy pergola

A megfelelő kiegészítőkkel egy külön helyiséget alakíthatunk ki

A bioklimatikus pergolák nagy előnye, hogy nemcsak teraszokon alakíthatók ki, hanem akár a kert kellős közepén, önállóan is felépíthetők úgy, mint egy szaletli, és egészen hasonló funkciókat is érhetünk el a segítségükkel a megfelelő kiegészítők alkalmazásával. A hagyományos pergolák ugyanis csak a mozgatható tetőszerkezet tekintetében zártak, azonban léteznek olyan minőségi és mutatós megoldások, melyekkel oldalról is lehetőségünk nyílik fedni a szerkezetet, ami a télikertek egyik legfontosabb tulajdonsága.

A Suntech bioklimatikus pergoláihoz léteznek például különféle átlátszó műanyagüvegek, melyek beépíthetők fixen, de akár mozgatható formában is, tehát egy olyan rendhagyó télikertet létesíthetünk otthonunkban a segítségükkel, amit mindig rendkívüli módon alakíthatunk az időjárás sajátosságaihoz. Jó időben például eltávolíthatjuk vagy kinyithatjuk az átlátszó oldalfalakat – melyek akadálytalanul engedik át a fényt a növények fejlődéséhez –, hogy közvetlenül kapják a friss levegőt, de ha közelednek a hidegek, akkor egyszerűen elzárhatjuk a növényeket a külvilágtól, hogy ne szenvedjenek fagykárokat.

Így alakítható télikerté egy pergola

Ez a megoldás természetesen nemcsak növényeink épsége szempontjából lehet ideális, hanem abban az esetben is, ha a pergola alatt szeretnénk pihenni tavasszal, ősszel vagy télen. A hideg időben ugyanis fedett, valamint széltől és hidegtől védett helyen élvezhetjük majd a kellemes napsütést, és amint felmelegedett odakint az idő, a friss levegőről sem kell lemondanunk, hiszen a télikertté alakított pergola egyetlen mozdulattal nyitottá tehető.

Pergola álmai otthonához

Suntech minőség 5 kontinensen, több mint 60 országban