Pázsitra is telepíthetők a pergolák

Megkérdőjelezhetetlen hatékonysága mellett ugyanis minden téren az árnyékolás legmagasabb szintjét képes biztosítani számunkra, egyik nagy előnye pedig, hogy a közönséges napellenzőkkel ellentétben saját vázszerkezettel rendelkezik, ezáltal a szaletlikhez hasonló formában, önállóan is telepíthetjük a kertben. Ilyenkor adja magát a kérdés: szükséges masszív betonfelületet készíteni a pergola teljes alapterületéhez, vagy pázsitra is telepíthető?

Csak az erős alap a fontos

Amennyiben önmagában álló bioklimatikus pergolát vásárolunk magunknak, a telepítés egyik feltétele az erős alap, amihez a masszív könnyűfém szerkezetet biztonságosan rögzíteni lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az árnyékolóhoz nem szükséges egy komplett területet, tehát több négyzetmétert lebetonozni és járólapozni, ha nem akarunk, hagyhatjuk alatta szabadon is a pázsitot, bár kiemelnénk, hogy ez egyáltalán nem jellemző megoldás, és a lentiekben elmondjuk, hogy miért nem is ajánlott.

Pázsitra is telepíthetők a pergolák

A pergolákat rendszerint már előre kialakított teraszok, kiülők vagy komplett betonplaccok fölé szokás felépíteni, hiszen ezt könnyebb tisztán tartani, nem mellesleg lényegesen modernebb, komfortosabb és kellemesebb összhatás érhető el vele egy egységes megjelenésű járólapozott felülettel. Ne felejtsük el, hogy bár talán csak egyszerű kerti árnyékolónak szánjuk a pergolát, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy a nyári időszakban a családok központi pihenőjévé válik, ezáltal rendkívül lényeges lesz a megfelelő és tartós kialakítás az aljzat tekintetében.

Pázsitra is telepíthetők a pergolák

Ezért nem ajánlott pázsitra pergolát telepíteni

Az tehát csak rajtunk múlik, hogy a pergola alatti teljes területet lebetonozzuk-e, vagy csak a rögzítési pontokhoz készítünk erős betonalapot, azonban a komfort és a megjelenés mellett egy sor más probléma miatt sem ajánlott pázsitot hagyni a pergola alatt. Mondjuk is, hogy miért:

  • Míg a betont és a járólapot könnyű felmosni, felsöpörni és általánosságban tisztántartani, a pázsitot mindig nyírni kell, ami rendkívül körülményes lehet abban az esetben, ha sok kerti bútort és más kiegészítőt vásároltunk a pergola alá!
  • Mivel egy árnyékolóról beszélünk, nyilván nem arra használjuk majd a pergolát, hogy napozzunk alatta, és mivel a pázsit növekedéséhez és életben maradásához elengedhetetlen a napsütés, elfelejthetjük a mindig zöldellő és makulátlan gyepet!
  • Ha a füvet nem gondozzuk, mert mindig letiporjuk, akkor komoly esztétikai problémát okozhat a különféle gazok felnövése, amitől a Suntech luxuskategóriás termékei egyszerűen elveszítik csillogásukat!
  • A legnagyobb probléma azonban a pergola alatti pázsittal, hogy az emberek egyszerűen kitapossák a füvet, tehát a gondolatainkban elképzelt szép zöld gyep helyett leginkább csak puszta föld és sártenger marad utánunk, ami még tovább rontja az összképet!

Pergola álmai otthonához

Suntech minőség 5 kontinensen, több mint 60 országban