Szaletliként is alkalmazható egy pergola?

Bár a kert miatt rengetegen vásárolnak családi házat, közülük is csak nagyon kevesen tehetik meg, hogy nagyobbacska zöldövezetük, saját teraszuk legyen, mert néhány négyzetmétertől sajnos nem lehet csodát várni. Sokan azonban nem akarnak lemondani a kerti pihenés élményéről annak ellenére sem, hogy nehéz ehhez ideális környezetet biztosítani, éppen ezért lett népszerű a szaletli építése, amivel egy fedett, ezáltal pedig árnyékolt kis kültéri helyiséggel bővíthetjük életterüket.

Szaletliként is alkalmazható egy pergola?

A szaletlik hátránya azonban, hogy egy modern vagy mediterrán építésű ház mellett egyszerűen nem mutatnak jól, hiszen többnyire fából készülnek, rusztikus megjelenésűek, de sokakat elriaszt, hogy állandó gondozást igényelnek. Szerencsére ma már erre is létezik megfelelő alternatíva, méghozzá a Suntech bioklimatikus pergolák képében.

Mi az a bioklimatikus pergola?

A bioklimatikus pergolák olyan rendkívül masszív, többnyire könnyűfémből kialakított szerkezetek, melyek prémium szintű árnyékolást biztosítanak teraszok vagy kiülők részére, de önálló építményekként is tökéletesen megállják a helyüket. Legfontosabb előnyüket a kimagasló tartósság és a páratlan megjelenés mellett a mozgatható tetőrendszer adja, mely dönthető lamelláival képes akár félárnyékot is biztosítani az alatta pihenőknek, tehát a mi kezünkben van a fényszabályozás, amit a motorizált megoldás jóvoltából távirányítással vezérelhetünk.

Szaletliként is alkalmazható egy pergola?

Beszéljünk akár teraszra szerelt, akár önállóan felállított pergolákról, a tartósságot fontos külön kiemelni, hiszen a könnyűfém szerkezet és a mozgatható tetőrendszer dacára a Suntech termékei akár a viharos széllökéseknek is ellenállnak, de a víz sem tesz kárt bennük, így az esőtől egyaránt képesek megóvni minket. A nevéhez rendelt bioklimatikus jelző magyarázata, hogy a pergola alatt télen-nyáron, sőt jó és rossz időben egyaránt élvezhetjük a pihenést a friss levegőn.

Miért válasszunk pergolát egy szaletli helyett?

Mivel az ár tekintetében a két megoldás között nincs sok különbség, ezért elsődlegesen az ízlés kérdése lehet a döntő tényező, hiszen egy pergola sokkal elegánsabb és modernebb, túlzás nélkül luxuskategóriás megjelenéssel bír, míg a szaletlik az esetek többségében egy egyszerű kunyhónak tűnnek, amiről az embernek inkább egy korsó sör jut az eszébe, és nem egy pohár minőségi bor.

A megjelenés mellett érdemes összevetni a tudást és a tartósságot is! Mivel egy könnyűfém szerkezetről beszélünk, a pergola egyrészt nem igényel karbantartást, másrészt garantáltan tovább bírja majd, mint egy fából készült szaletli, melyen a nedvesség és az idő vasfoga nagyon hamar meglátszik. Nem elhanyagolható, hogy a pergolák mozgatható tetőrendszerrel rendelkeznek, ezáltal nemcsak hűsölhetünk, hanem akár napozhatunk is alattuk – a hidegebb időszakokban ez különösen fontos –, a különféle kiegészítők jóvoltából pedig télikertté alakíthatjuk őket, tehát akár télen is kellemes komfort mellett pihengethetünk alattuk, ami a szaletliről nem mondható el.

Fontos kiemelni, hogy a pergolák LED-világítással is kiegészíthetők, ezáltal lehetőséget adnak az éjszakai olvasásra vagy a kerti partizásra, míg a szaletliknél ez csak akkor lehetséges, ha felkérünk egy villanyszerelőt arra, hogy húzza el az elektromos vezetékeket az építményhez. Egy pergola tehát gyakorlatilag képes betölteni egy szaletli helyét, csak sokkal hatékonyabban és változatosabb lehetőségekkel.

Pergola álmai otthonához

Suntech minőség 5 kontinensen, több mint 60 országban